Цитата

За допомогою С ви легко можете вистрілити собі в ногу. За допомогою С++ це зробити складніше, але якщо це відбудеться, то вам відірве повністю всю ногу.

Bjarne Stroustrup

Круглий стіл «Практика впровадження дуальної форми здобуття освіти в Україні: кейси підприємств»

Круглий стіл «Практика впровадження дуальної форми здобуття освіти в Україні: кейси підприємств»
Опубліковано: 20:19 04.01.2023

На екваторі пілотного проєкту із запровадження дуальної форми здобуття освіти, розпочатого у 2019 році у закладах фахової передвищої та вищої освіти відповідно до наказу МОН від 15.10.2019 №1296, можна зазначити, що незважаючи на воєнний стан в країні та складнощі налагодження співпраці між закладами освіти та роботодавцями дуальна форма здобуття освіти є цікавим форматом для всіх трьох основних стейкхолдерів – закладів освіти, роботодавців та здобувачів освіти.

4 січня 2023 року відбувся круглий стіл «Практика впровадження дуальної форми здобуття освіти в Україні: кейси підприємств», організований в рамках проєкту «Дуальна освіта для України» за підтримки партнерства ГО «Українська Асоціація Маркетингу» (УАМ) та Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Від ВСП «Запорізький фаховий коледж комп’ютерних технологій Національного університету у заході взяли участь голова циклової комісії Слободяник О.О. та викладач спеціальних дисциплін Боровик Ю.А.

У ході зустрічі учасники узагальнили досвід впровадження дуальної форми здобуття освіти (ДФЗО) та розглянули дискусійні моменти організації ДФЗО; обговорили Положення про ДФЗО та внесли пропозиції.

Під час обговорення було закріплено важливість м’яких навичок «комунікація» та «робота в команді». Тому, робоча група запланувала перегляд розробленої структури методичних рекомендацій організації ДФЗО та спільно напрацьованих пропозицій, щодо наповнення пункту пов’язаного з партнерами-роботодавцями.

У результаті було зафіксовано внесені пропозиції та обговорено дискусійні моменти дуальної форми здобуття освіти. Так наприклад, буде врахована пропозиція АТ «ФЕД», щодо обов’язкового введення координатора дуальної форми здобуття освіти від підприємства. Наголошується, що координатор дуальної форми здобуття освіти від підприємства сприятиме налагодженню співпраці з партнерами закладу освіти, вноситиме пропозиції у коригування освітньої програми, прийматиме участь у розробці програми навчання здобувачів за дуальною формою спільно з куратором від закладу освіти.

У рамках проєкту заплановані ще зустрічі з експертами, підприємцями та викладачами.

Головний сайт проєкту УАМ www.uam.in.ua .

Боровик Ю.А., викладач-методист