Цитата

Почніть робити те, що потрібно. Потім робіть те, що можливо. І ви раптом виявите, що робите неможливе.

Св.Франциск Асізський

Онлайн-презентація «Актуальні потреби ринку праці»

Опубліковано: 17:15 02.02.2023

Федерація роботодавців України спільно з EU4Skills,  job–порталом GRC.UA  протягом вересня-листопада 2022 року провели опитування підприємств, бізнесу щодо наявного дефіциту кваліфікованого персоналу, актуальних вакансій та проблем, потреб у навчанні та співпраці із закладами освіти.

31 січня 2023 року педагогічні працівники Слободяник О.О., Боровик Ю.А. та Дейдей В.С., які є розробниками ОПП, долучилися до онлайн-презентації  результатів партнерського дослідження актуальних потреб ринку праці у військовий час в промисловості.

 

Під час презентації  були розглянуті питання за такими напрямками:

  • обсяги виробництва та потреби підтримки

  • наявність вакансій та потреби у персоналі

  • найбільш актуальні проблеми у роботі з персоналом

  • топ-10 професій за кількістю вакансій

  • майбутні потреби у персоналі

  • потреби у навчанні

  • затребуваність навичок

  • готовність співпраці з закладами професійної освіти.

Дослідження ринку праці України  через призму соціологічного дослідження показало, що 35%  роботодавців планують розширювати штат після закінчення військових дій.

 

Відповідно до результатів дослідження, готовність роботодавців (понад 50% опитаних в галузі) до співпраці  з профтехосвітою  показали на підприємствах, де чисельність персоналу понад 250 осіб, а у розрізі видів економічної діяльності  - це сфери освіти, громадського харчування та у видобувній промисловості.

Основними напрямками співпраці серед роботодавців є організація підвищення кваліфікації (16,7%) , організація виробничої практики (14%), організація виробничого навчання (12,2%), організація перепідготовки (6,3%), впровадження дуальної форми навчання (4,3%).

Дослідження виявило й основні проблеми персоналу при працевлаштуванні,  динаміку вимог роботодавців до претендентів на вакантну посаду, проблеми розбалансованості системи вищої освіти проблемам ринку праці тощо.

Отримані відповіді підприємств та бізнесу щодо наявного дефіциту кваліфікованого персоналу, актуальних вакансій та проблем, потреб у навчанні та співпраці з закладами освіти свідчать про те, що ринок праці зараз суттєво відрізняється, але досить важливо гнучко та швидко реагувати на ці зміни.

Дослідження допоможе всім стейкхолдерам на ринку праці об’єднатися  у вирішенні проблем.

 
Боровик Ю.А., Дейдей В.С., викладачі