Цитата

Вивчай все не з марнославства, а задля практичної користі.

Георг Крістоф Ліхтенберг

Студенти ВСП «ЗФККТ НУ «Запорізька політехніка» в навчально-тренувальному центрі «КоЛеСо»

Опубліковано: 20:39 14.01.2023

Не так давно в нашому Запоріжжі відкрився навчально-тренувальний центр «КоЛеСо», у якому безкоштовно навчають тактичній медицині. 
Метою створення цього центру є навчання домедичній допомозі військовим на полі бою та цивільних у складних життєвих ситуаціях.
Центр знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Поштова, 31.
У розпорядженні центру є теоретично-практичні аудиторні бази. Професійні інструктори з вищою медичною освітою. Манекени, муляжі, симулятори, все необхідне обладнання і матеріали. Заняття проводяться за алгоритмом КоЛеСо (українська адаптація натівського акроніму MARCH). 
З огляду на те, що наразі тактична медицина користується попитом та інтересом серед студентської молоді, яка хоче розвиватися і набувати нових навичок, 11 січня 2023 року студенти ВСП «ЗФККТ НУ «Запорізька політехніка» відвідали цей центр.
У центрі студентів навчали першій домедичній допомозі:
-  як зупинити масовану кровотечу, у тому числі як накладати джгут;
-  як правильно перевіряти дихання і що необхідно робити, якщо воно ускладнене, за схемою «бачу-чую-відчуваю»;
-  як контролювати серцебиття та важливість обігріву тіла.
Крім того, на сайті центру можна пройти тестування для розуміння рівня засвоєння своїх знань та оновити їх у своїй пам’яті.
У такий складний час дуже важливо не стояти на місці: спілкуватися, рухатися, розвиватися, таким чином роблячи профілактику депресивним настроям. Нові знання нам завжди дають відчуття, що ми багато чого не знаємо. І дуже добре, що навіть у період війни завдяки таким центрам, як КоЛеСо, ми, цивільні, маємо змогу навчитися чомусь корисному.

 

Клименко Г.В., практикуючий психолог