Цитата

Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову

Ліна Костенко

Всеукраїнський науково-практичний проблемний семінар  з міжнародною участю

Опубліковано: 08:53 04.02.2017

2 лютого 2017 року  викладачі коледжу Клименко Г.В., Шевченко О.П., Боровик Ю.А. взяли активну участь у роботі Всеукраїнського науково-практичного проблемного семінару з міжнародною участю «Особливості використання технологій прийняття рішень у професійній діяльності педагогічних працівників»  за сприяння Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації та КЗ  «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради.

Наше життя являє собою постійну низку ухвалення рішень. Вони можуть бути як незначні, так і досить серйозні, які мають вплив на нас, і призводять до серйозних змін. І якщо ціна питання невелика, то рішення дається нам легко і приймається швидко, адже втрата в разі помилки буде невелика. Але, чим серйозніше має бути вибір, тим складніше його зробити. В даному випадку правильне рішення може привести до великого успіху або ж навпаки може стати причиною втрат і невдач. Тому то дуже важливо знати, як прийняти правильне рішення.

Організатори семінару,  кафедра менеджменту освіти та психології  ЗОІППО, поставили за мету об'єднати зусилля вчених та практиків різних регіонів України та світу щодо визначення основних науково-практичних засад технології прийняття рішень та надати можливість учасникам обмінятися досвідом та визначення перспектив подальшого удосконалення технології прийняття рішень у професійній діяльності педагогічних працівників.

Під  час семінару  Гура Тетяна, в.о. ректора ЗОІППО, доктор психологічних наук, професор, та Гура Олександр, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи ЗНУ, доктор педагогічних наук, професор, по-перше, створили атмосферу взаєморозуміння й відвертості, доброзичливості та взаємної довіри, вільного обміну думками, співробітництва та співдружності. По-друге, разом з учасниками заходу спікери намагались в доступній формі розкрити теоретичні та практичні аспекти процесу прийняття рішень. Відверта розмова зводилась до того, щоб заохотити педагогічних працівників до професійного розвитку та підвищення рівня професійної компетентності; сприяти розвитку вмінь прийняття рішень в умовах невизначеності, обмеженості часу та інформації.

До участі в семінарі був запрошений Ґаррі Сотнік. Американський учений українського походження, стипендіат програми ім. Фулбрайта, аспірант та викладач відділення системології Портлендського державного університету штату     Орегон (США) займається дослідженнями в галузі сталого розвитку та адаптації людини до зміни клімату, спеціалізується на комп'ютерних моделях, які імітують соціальну поведінку людини й використовуються для вивчення та розробки планів потенційного майбутнього. Ґаррі Сотнік представив авторську модель прийняття рішення.

В обговоренні проблеми взяли участь науковці, викладачі, працівники районних (міських) методичних кабінетів, керівники освітніх закладів різних рівнів, працівники психологічної служби системи освіти та інші зацікавлені особи, які презентували інноваційні технології, що дозволяють підвищити точність прийняття рішень, сприяти їх впровадженню в практику освітніх установ Запорізької області. По закінченню семінару всі учасники отримали сертифікати.

Наостанок потрібно зазначити, що для того щоб навчитися приймати правильні рішення, слід використовувати особистий досвід. Постійна зміна навколишньої дійсності змушує нас змінюватися. Так що треба бути гнучкими в процесі вибору вірного рішення. Пам’ятати, що наші методи можуть давати збій, якими б ідеальними вони нам не здавалися. Більше експериментувати і робити невластиві нам тактичні кроки, адже зона комфорту, в якій ми звикли перебувати, веде до деградації. Особистий досвід – один з найбільш вірний порадників.

Викладач-методист Боровик Ю.А.